Μινωικά και Μυκηναϊκά Σφραγίσματα

Το 2011, το Ινστιτούτο παρέλαβε μια συλλογή εκμαγείων μινωικών και μυκηναϊκών σφραγισμάτων, ως δωρεά από τον Δρ. Erik Hallager, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου της Δανίας. Η συλλογή περιλαμβάνει 724 αποτυπώσεις σε συνθετική ρητίνη, κυρίως αντιστροφών μινωικών και μυκηναϊκών σφραγισμάτων.

Η συλλογή είναι αποτέλεσμα της έρευνας του Δρ. Hallager σχετικά με τα μινωικά και μυκηναϊκά
σφραγιστικά συστήματα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και εξής. Οι περισσότερες αποτυπώσεις έχουν γίνει από σφραγίδες που φυλάσσονται στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου (Πετράς) και Χανίων. Η συλλογή περιέχει ακόμη αποτυπώσεις από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, το μουσείο Pigorini στην Ρώμη και το μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη. Δυο σειρές αποτυπώσεων είναι ολοκληρωμένες: το ιερογλυφικό αρχείο του Πετρά και τα σφραγίσματα εγγράφων από τα Χανιά, ενώ οι υπόλοιπες αποτυπώσεις αποτελούν μια αντιπροσωπευτική συλλογή σφραγισμάτων από όλες τις κύριες αρχαιολογικές θέσεις όπου έχουν βρεθεί.

Η συλλογή είναι διαθέσιμη για μελέτη στο Ινστιτούτο. Έχει αποθηκευτεί σύμφωνα με το σύστημα που υποδείχθηκε και έχει ταξινομηθεί σε υποκατηγορίες ανάλογα με τις τοποθεσίες εύρεσης των σφραγίδων και σφργισμάτων. Μαζί με την συλλογή, θα βρείτε όλες τις σχετικές με το θέμα εκδόσεις (εκτός από τους τόμους του CMS), καθώς και μια βάση δεδομένων σε πρόγραμμα excel. Μια εκδοχή της βάσης δεδομένων σε αρχείο PDF μπορεί να ληφθεί εδώ

Η συλλογή αποτελείται από 724 αποτυπώματα:

Αντιστροφές μυκηναϊκών σφραγισμάτων: 211

Αντιστροφές μινωικών σφραγισμάτων: 202

Το Ιερογλυφικό Αρχείο του Πετρά Σητείας: 216
- Σφραγίδες: 76
- Επιγραφές: 2
- Αντιστροφές: 138

Αποτυπώσεις και εκμαγεία σφραγίδων και αποτυπώσεις σφραγίδων: 60

Διάφορα: 35